Tekijänoikeudet

Me puhuttiin tänään tekijänoikeuksista ja meille opiskelijoille annettiin tehtäväksi kirjoittaa että, mitä se tarkoittaa ja mitä moraalisia ja taloudellisia oikeuksia se antaa. Meillä tuli myös puheenaiheeksi YouTube, meemit ja musiikki ja niiden tekijänoikeudet.

Tekijänoikeus itsessään

Tekijänoikeus tarkoittaa luovan työn tekijän oikeutta eli, tekijälle kuuluu määräämisoikeus hänen luovaan tekeleensä, joka voi olla esim. kuva, video, koreografia, kirjoitelma, näytelmä tai jonkinlainen editointi homma jonka hän on tehnyt itse ja omin luovin käsin.

Moraaliset ja taloudelliset oikeudet

Tekijänoikeudet antaa myös oikeuksia kuten moraalisia että taloudellisia oikeuksia. Moraaliset oikeudet suojaavat enimmäkseen tekijän kunniaa ja teosta ei saa muuttaa niin että se loukkaa tekijää.

Taloudelliset oikeudet antaa ja turvaa taas tekijän ansaintamahdollisuutta eli teoksen saattamista yleisölle tai teoksen kopioimista.

YouTube ja tekijänoikeus

YouTuben käyttäjät/YouTubettajat saavat vain julkaista ja ladata sellaisia videoita mitä he ovat itse tehneet tai joiden käyttämiseen heillä on lupa.

Meemit ja tekijänoikeudet

Meemit luokitellaan sosiaalisessamediassa hauskoiksi kuviksi tai hauskoiksi kuvateksteiksi. Meemit ovat uusia teoksia. Meemien tulee olla omaperäisiä, itsenäisiä ja teoksen tulee ylittääteoskynnys. Meemejä saa tehdä kunhan muistaa että ne eivät ole kaupalliseen käyttöön tarkoitettu.

Musiikki ja tekijänoikeudet

Julkista esittämistä on yleisesti kaikki muu, paitsi läheis perhe- ja ystäväpiirissä soittaminen tai esittäminen. Jos taustamusiikkia soitetaan julkisesti, tarvitaan musiikinkäyttölupa molemmilta tekijänoikeusjärjestöiltä, Gramexilta ja Teostolta. Äänitemusiikin käyttöön lupa tarvitaan Teoston lisäksi myös äänitetuottajilta ja Gramexilta. Netissä ja somessa julkaistavan äänitemusiikin käyttöön lupa kysytään kuitenkin äänitteen julkaisseelta levy-yhtiöltä.

Lähteet: kopiosto, Jussi Karin blogi, teosto, YouTube ja musiikkiluvat.

Linkit: https://www.teosto.fi/musiikin-kayttoluvat/mihin-lupa-tarvitaan/ https://www.musiikkiluvat.fi/mika-on-musiikkilupa/ https://www.jussikari.fi/meemien-tekijanoikeudet/ https://www.kopiosto.fi/kopiosto/tekijanoikeustietoa/tekijanoikeuden-abc/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: